Vinderne af mobilfilmkonkurrencen EDIT24 er fundet

Vinderne af finalen for 6.-7. klasse. 6.A fra Bøgebjergskolen i Faaborg-Midtfyn Kommune. Foto: FilmFyn/Geir Hauksson

Den store fynske mobilfilmkonkurrence EDIT24 havde igen i år rekordhøj deltagelse, med knap 4000 elever, som har produceret godt 900 kortfilm siden nytår. Blandt 600 skolebørn i årets finale blev det i fredags eleverne fra Sletten Skole på Nordfyn og Bøgebjergskolen i Faaborg-Midtfyn Kommune, som løb med sejren i mobilfilmkonkurrencen EDIT24.

Ud af de næsten 900 film, der i marts er blevet skabt af børn og unge på Fyn, blev der fredag den 1. april kåret to vinderfilm til konkurrencens finale. Finalen fandt sted i Nordisk Film Biografer i Odense, hvor hele 600 skolebørn og deres undervisere deltog.

EDIT24 er opdelt i to aldersgrupper for 4. – 5. klasser og 6. – 7. klasser, og det var også sådan finalen blev afviklet. Børnene i 4.-5. klasse var så heldige at få besøg af Selma Iljazovski og Philip Elbech Andresen fra familiefilmen ROBOTBROR, som kom og fortalte om deres vej ind i filmens verden og hvordan man bliver skuespiller. 6.-7. klasses eleverne fik vise ord med på vejen fra Robertvinder Mathias Broe. 

To film fra hver kommune er med i finalen
Kommunerne har hver især indstillet en vinderfilm blandt de 4. – 5. klasser og 6. – 7. klasser der har deltaget, og ud af dem blev der kåret en samlet vinder fra hver af de to aldersklasser. 

Til finalen uddeles der flere filmpriser end blot ”bedste film” – eleverne kan også vinde for bl.a. ”bedste skuespil” og ”juryens specialpris”. Juryen består af animator Nana Torp, kendt for bl.a. at være dommer i DR Ultra Kreakampen, Mikael Woelke, som er leder af Klar til Film i Faaborg og Torben Iversen, leder H.C. Andersen Paraden, som havde en særlig rolle i forbindelse med årets tema. Derudover deltager to unge fra Klar Til Film som dommere. Alle konkurrencens vindere får en præmie, men kun to film vinder konkurrencens hovedpræmie, en tur i et filmstudie, hvor de skal prøve at skabe film med filmkulisser og klippestationer, som de professionelle også gør det.

Foto: FilmFyn/Geir Hauksson

Om EDIT24
EDIT24 er et mediepædagogisk koncept med det hovedformål at øge børn og unges filmforståelse i en omskiftelig medieverden. Hands on filmerfaring er afgørende for at forstå filmens sprog, dens narrative og stilmæssige muligheder. EDIT24 kan igennem det filmskabende arbejde hjælpe de unge med  at ’knække filmkoden’ allerede i en tidlig alder.

Hvert år er der forskellige temaer og benspænd for filmene. I år har eleverne i 4.-5. klasse lavet film under H.C. Andersen tema, mens eleverne i 6.-7. klasse har lavet film under temaerne tabu og sociale medier. 

EDIT24 er arrangeret af FilmFyn og støttet af H.C. Andersen Fonden og Kulturregion Fyn. Arrangørerne af prisuddelinger i de fynske kommuner er: Assens BibliotekerneKerteminde BibliotekerneLangeland BibliotekNordfyns KommuneNyborg BibliotekDen kulturelle rygsæk – Faaborg-Midtfyn Kommune og Ærø Folkebibliotek.