VEJLEDNING TIL OPGØRELSE AF REGIONAL OMSÆTNING / FYN-SPEND

1. BAGGRUND

Der er ikke krav til Fyn-spend, dvs. hvor meget projektet skal omsætte i FilmFyns område pr. støttekrone. Den regionale omsætning skal dog fortsat opgøres for at vi kan registrere de økonomiske effekter af støtten. Fyn-spend estimeres på ansøgningstidspunktet og afrapporteres i regnskabet. Fyn-spend opgøres ud fra retningslinjerne i denne vejledning.

 2. FILMFYNS OMRÅDE

FilmFyns område består pr. 1. januar 2019 af Assens Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune, Kerteminde Kommune, Langeland Kommune, Nordfyns Kommune, Nyborg Kommune, Odense Kommune, Svendborg Kommune og Ærø Kommune. Middelfart indgår ikke i FilmFyns område. 

3. BUDGET FOR FYN-SPEND

Producenten skal ved ansøgning om udviklings- eller produktionsstøtte udarbejde et budget med angivelse af de udgiftsposter, som producenten tilbyder at afholde i FilmFyns område.

Budgettet for Fyn-spend kan enten udarbejdes som et selvstændigt Fyn-budget eller vises i en særskilt kolonne i det totale produktionsbudget. Det fremsendte tilbud for Fyn-spend godkendes af FilmFyn og indgår i støtteaftalen med FilmFyn. Budgettet skal anvende samme opstilling som budgettet for det totale produktionsbudget. Budgetskabelon er tilgængelig her.

Ved produktionsstøtte skal FilmFyn ved levering af Wrap Rapport, som afleveres efter optagelserne eller postproduktionen i FilmFyns område er afsluttet, modtage en kostrapport (budgetopfølgning) over Fyn-spend.

Kostrapporten skal indeholde de samme poster og budgettal, som det godkendte budget for Fyn-spend, plus eventuelt nye poster, forbruget til dato, samt estimeret eller realiseret slutresultat med forklarende note for afvigelser på mere end 10% dog ikke for afvigelser på under DKK 5.000 i forhold til det aftalte.

Budgetoverskridelser på poster i Fyn-spend, som sker ved ompostering af udgifter fra det totale produktionsbudget til Fyn-spend og som dermed øger Fyn-spend, men ikke størrelsen på det samlede totale produktionsbudget, godkendes uden betingelser.

Producenten skal på opfordring fra FilmFyn give adgang til regnskabsmateriale og bilag, der vedrører Fyn-spend.

4. REGNSKAB FOR FYN-SPEND

Regnskabet for Fyn-spend skal udarbejdes og revideres efter retningslinjerne og vilkårene i FilmFyns regnskabs- og revisionsinstruks, som er tilgængelig under Funding på FilmFyns website. Det fremgår af regnskabs- og revisionsinstruksen, at FilmFyn anvender Det Danske Filminstituts retningslinjer og instruks for regnskab og revision herunder ”Bekendtgørelse om regnskab og revision af projekt- og aktivitetstilskud fra Kulturministeriet nr. 1479 af 22/12/2014”.

I henhold til bekendtgørelsen skal der aflægges regnskab for alle støtter bevilget af FilmFyn uanset støttens størrelse. Regnskabsaflæggelse for støtte til og med 100.000 skal ikke revideres. Regnskabsaflæggelse for støtte over 100.000 kr. skal revideres.

Ved udviklings- og produktionsstøtte skal FilmFyn modtage et endeligt regnskab over Fyn-spend.

Fyn-regnskabet skal indeholde de samme poster og budgettal, som det godkendte budget for Fyn-spend, plus eventuelt nye poster, forbruget til dato, samt estimeret eller realiseret slutresultat med forklarende note for afvigelser på mere end 10% dog ikke for afvigelser på under DKK 5.000 i forhold til det aftalte.

Budgetoverskridelser på poster i Fyn-spend, som sker ved ompostering af udgifter fra det totale produktionsbudget til Fyn-spend og som dermed øger Fyn-spend men ikke størrelsen på det samlede totale produktionsbudget, godkendes uden betingelser.

Producenten skal på opfordring fra FilmFyn give adgang til regnskabsmateriale og bilag, der vedrører Fyn-spend.

5. OPGØRELSE AF FYN-SPEND

I opgørelsen af den regionale omsætning i FilmFyns område kan medtælles:

1.    Udgifter til varer, faciliteter og tjenesteydelser
Udgifter til varer, faciliteter og tjenesteydelser f.eks. ophold, forplejning, billeje, benzin, udstyr, materialer, studie, lokale- og lokationsleje, kulisser, håndværkere m.v. som kan dokumenteres købt eller lejet af virksomheder i FilmFyns område kan indgå Fyn-spend.

a) Med virksomheder i FilmFyns område forstås virksomheder hvis adresse ifølge Det Centrale Virksomhedsregister (CVR) er registreret i FilmFyns område.

b) For virksomheder i FilmFyns område, som leverer filmspecifikke[1] varer, faciliteter og ydelser til produktionen kræves det desuden, at virksomheden kan dokumentere, at de har en indehaver og/eller mindst en ansat med folkeregisteradresse i FilmFyns område, som bemander virksomheden i FilmFyns område.

Kravet kan dokumenteres på følgende måde:

      • Hvis det er virksomhedens indehaver, som har folkeregisteradresse i FilmFyns område, accepteres udskrift fra CVR-registeret som dokumentation. Indehaveren skal være reel ejer og eje mindst 50% af virksomheden.
      • Hvis det er mindst en af virksomhedens ansatte, som har folkeregisteradresse i FilmFyns område, accepteres en tro- og love-erklæring fra virksomheden, som overfor producenten erklærer, at kravet er opfyldt. Ansættelsesforholdet skal være relateret til virksomhedens generelle drift, men den ansatte kan også arbejde på den aktuelle produktion. Den ansatte kan være ansat som lønmodtager, eller der kan være indgået en honoreret samarbejdsaftale.
      • Det er produktionens revisor som ved revision af Fyn-regnskabet kontrollerer den påkrævede dokumentation, men FilmFyn kan allerede ved ansøgning om støtte anmode producenten om at bekræfte, at der foreligger dokumentation.
      • FilmFyn kan i særlige tilfælde dispensere for kravet.

c) Virksomheder i FilmFyns område, som leverer filmspecifikke [1] varer, faciliteter og ydelser til produktionen, og dermed er underlagt bemandingskravet, skal fremgå af og være markeret som fynske på den holdliste, som indgår som bilag til støtteaftalen med FilmFyn.

[1] Ved filmspecifikke varer, faciliteter og ydelser forstås bl.a. produktionsrelateret udstyr, som kamera, lyd, lys, grip, og produktionsrelaterede faciliteter som studie, set- og dekorationsbyg, samt udlejning af freelance holdmedlemmer og postproduktionsleverancer.

2.    Lønninger og gager
Lønninger og gager inklusiv eventuel overtidsbetaling og skattefri rejsegodtgørelse til medarbejdere med folkeregisteradresse FilmFyns område[1] kan indgå i Fyn-spend.

3.    Lønrelaterede omkostninger
Lønrelaterede omkostninger til medarbejdere med folkeregisteradresse i FilmFyns område[1] kan indgå i Fyn-spend jf. Vejledning til opgørelse af lønrelaterede omkostninger.

4.    Diæter
Diæter til medarbejdere med folkeregisteradresse i FilmFyns område[1] kan indgå i Fyn-spend.
Diæter til medarbejdere, der ikke har folkeregisteradresse i FilmFyns område, kan – når diæterne udbetales som en konsekvens af og imens, der produceres i FilmFyns område – indgå i Fyn-spend.

5.    18Frames studerende
Lønninger og gager, overtidsbetaling, skattefri kørselsgodtgørelse, diæter og lønrelaterede udgifter eller faktureret løn/honorar til nuværende studerende på den uafhængige filmuddannelse 18Frames kan – uanset den studerendes folkeregisteradresse eller eventuelle virksomhedsadresse – indgå i Fyn-spend.

6.    Administrationsvederlag
Administrationsvederlag kan for spillefilm, tv-serier og kort- og dokumentarfilm indgå i Fyn-spend med 7% for spillefilm og 10% for tv-serier, og kort- og dokumentarfilm af det budgetterede totale Fyn-spend eksklusiv eventuelle omkostninger til afsluttede udviklingsomkostninger, færdiggørelsesgaranti, og producentoverhead jf. FilmFyns vilkår udviklingsstøtte pkt. 2.2.4 og produktionsstøtte pkt. 3.3.4 samt Vejledning om administrationsomkostninger indeholdt i administrationsprocenten, som er tilgængelig under Funding på FilmFyns website. a) Bemærk, hvis producenten og eller co-producenten er hjemmehørende i FilmFyns område jf. pkt. 5.1.a. og 5.1.b. kan det beregnede administrationsbeløb, som er udregnet for filmens totale budget, kopieres og fuldt ud indgå i Fyn-spend.

7.    Producentoverhead
Producentoverhead er kun aktuel for dokumentarfilm. Producentoverhead kan kun indgå i Fyn-spend, hvis producenten og eller co-producenten er hjemmehørende i FilmFyns område jf. pkt. 5.1.a. og 5.1.b.
Størrelsen af producentoverhead i Fyn-spend udgør det beløb, som er udregnet for filmens totale budget. Beløbet kopieres og indgår fuldt ud i Fyn-spend.
Producentoverhead beregnes med højst 5 % af de budgetterede totale produktionsomkostninger, eksklusive omkostninger til projektudvikling, administration, usikkerhedsmargin og eventuel færdiggørelsesgaranti jf. FilmFyns Vilkår pkt. 3.3.4.

8.    Contingency / usikkerhedsmargin
Contingency / usikkerhedsmargin kan ikke indgå i Fyn-spend.

6. VERSIONSHISTORIK

Version 1 af 5. april 2019: Version 1 af nærværende dokument kan hentes her.

Version 2 af 26. august 2019: Version 2 af nærværende dokument kan hentes her.
Opdatering med præcisering af hvordan vilkåret vedr. en indehaver og/eller mindst en ansat med folkeregisteradresse i FilmFyns område skal forstås og kan dokumenteres. Det præciseres, at vilkåret kun gælder for filmspecifikke virksomheder, at den ansatte skal bemande virksomheden, at dokumentationen kan ske med en tro- og love-erklæring på, at den pågældende virksomhed/leverandør lever op til vilkåret, og at FilmFyn i særlige tilfælde kan dispensere fra vilkåret. Præciseringen udtrykker den linje som FilmFyn tidligere har meldt ud mundtligt ved konkrete forespørgsler. Den skriftlige præcisering skal sikre, at vilkåret bliver dokumenteret og efterprøvet ensartet og i tråd med hensigten ved opgørelse og revision af Fyn-spend.

Version 3 af 28. november 2019: Version 3 af nærværende dokument kan hentes her.
I punkt 5, Opgørelse af Fyn-spend er der tilføjet muligheden for at medtælle diæter til medarbejdere, der ikke har folkeregisteradresse i FilmFyns område, når diæterne udbetales som en konsekvens af og imens. der produceres i FilmFyns område.

Version 4 af 1. juli 2020. Version 4 f nærværende dokument kan hentes her. 
I punkt 5.6.a. er der tilføjet specifikation af, hvordan administrationsvederlag kan indgå i Fyn-spend, hvis producenten er hjemmehørende i FilmFyns område.
I punkt 5.7. er der tilføjet specifikation af, hvordan producentoverhead ved produktion af dokumentarfilm kan indgå i Fyn-spend, hvis producenten er hjemmehørende i FilmFyns område.

Version 5 af 1. november 2024. Gældende.
I punkt 1 er der tilføjet specifikation af, hvordan Fyn-spend ikke længere er et fast krav, men fortsat registreres som nøgletal i forbindelse med opgørelse af de økonomiske effekter af støtten. 

(Senest opdateret 1. november 2024)