Bille Augusts kommende film KYSSET blev startskuddet for et nyt stylist-valgfag målrettet filmbranchen, som Syddansk Erhvervsskole har oprettet for deres frisørelever. Til januar søsættes tillige et efteruddannelseskursus for uddannede frisører – også målrettet filmindustrien. Skolen ønsker at folde film-konceptet ud til flere af deres uddannelser.
Mens filminstruktør Bille August og hele holdet bag storfilmen KYSSET har optaget på fynske locations, har 10 frisørelever fra Syddansk Erhvervsskole på skift været med på set – sammen med deres lærer Lene Rømer. KYSSET blev nemlig premieren for et nyt stylist-valgfag for skolens frisørelever. Målrettet filmindustrien.
Valgfaget giver en introduktion til filmbranchen, hvor eleverne lærer, hvad film og filmproduktion er, hvilken kontekst man arbejder i som filmstylist, hvad det kræver af samarbejde, kommunikation mv. Derudover prøver eleverne kræfter med styling til film – blandt andet på statister til KYSSET.
Bag valgfaget står netop Lene Rømer, underviser på frisøruddannelsen på Syddansk Erhvervsskole og selv mangeårig filmstylist.
”Jeg brænder for at skabe jobmuligheder for vores elever her på Fyn, og det har længe været en mangelvare med en særlig uddannelse målrettet filmbranchen for frisører/makeupartister,” fortæller Lene Rømer.
”Mange af vores elever synes, filmbranchen er interessant, men det er svært at komme ind i branchen, uden kontakter eller viden om filmproduktion. Derfor giver det rigtig god mening for os som skole at understøtte filmbranchen – og få enderne til at mødes – mellem elever og branche,” fortsætter hun.
Stylist på flere film og tv-serier
Før Lene Rømer flyttede til Fyn, uddannede sig til lærer og fik job på Syddansk Erhvervsskole, arbejdede hun som frisør hos salon Bøgebjerg på Værnedamsvej i København. En salon, der havde mange kunder fra den kreative branche – herunder filmbranchen.
Efter Lene Rømer er flyttet til Fyn, har hun været stylist på film og tv-serier som ANTBOY, ARVINGERNE, 1864 og KAPGANG.
Kursus for uddannede frisører
Ud over det særlige valgfag for frisørelever lancerer Syddansk Erhvervsskole fra januar næste år et nyt efteruddannelseskursus for uddannede frisører.
Kurset bliver et AMU-kursus af halvanden uges varighed, hvor deltagerne blandt andet lærer at læse et manuskript, en produktionsplan og en dagsplan. De lærer om begreber i filmbranchen, om hvordan man opfører sig på et filmset, og hvad der reelt er en stylists arbejdsopgave på en filmproduktion.
”Deltagerne skal arbejde med samarbejdet om at skabe filmkarakterer, men også med, hvordan man vedligeholder karakterer; makeup, farver mv., når det for eksempel regner. Vi har også fokus på registrering; hvordan så de forskellige karakterer ud, da scenen sluttede, hvis nu scenen skal tages om. Altså alt det håndværksmæssige i forhold til at være filmstylist,” fortæller Lene Rømer.
Filmbranchen som karrierevej
Roar Falkenberg, uddannelses- og markedsdirektør på Syddansk Erhvervsskole, ser store perspektiver i at understøtte filmbranchen, og han tror på, at modellen med særlige valgfagsmoduler og efteruddannelseskurser målrettet filmindustrien kan spredes til flere af skolens fag.
”Det er fantastisk, at vi her på skolen har nogle undervisere – som Lene Rømer, der brænder for deres fag og engagerer sig i at udvikle særlige moduler sammen med de lokale virksomheder – i dette tilfælde FilmFyn. En del af vores virke handler om, hvad de omliggende virksomheder har brug for, og at vi kan være med til at understøtte filmbranchen er interessant – både for vores elever og for os som skole” siger Roar Falkenberg.
Fremadrettet ser han filmbranchen som et væsentligt område for Syddansk Erhvervsskole.
”Filmbranchen er i rivende udvikling, og mange unge synes, at filmbranchen er spændende. Så for os er der store perspektiver i, at hvis man tager en uddannelse her på Syddansk Erhvervsskole, kan man også gå filmvejen. Man kunne sagtens forestille sig særlige moduler målrettet filmbranchen inden for vores uddannelser til blandt andet tømrer, snedker, maler og elektriker,” fortæller Roar Falkenberg.
Kan være med til at højne prestigen
Vejen til flere valgfagsmoduler målrettet filmbranchen vil i givet fald være nemmere – for i arbejdet med at få udviklet og godkendt de særlige filmmoduler på frisøruddannelsen har Lene Rømer gjort et stort forarbejde, der på mange måder vil kunne overføres til andre uddannelsesområder.
”For mig er stylistmodulet lidt en teaser, og min drøm er, at vi som skole folder det ud til noget stort, så Syddansk Erhvervsskole bliver stedet, hvor vi uddanner filmmedarbejdere og dermed kan være med til rekruttere medarbejdere til filmbranchen,” siger Lene Rømer.
Hun mener også, at det særlige filmmodul på frisøruddannelsen kan højne frisørfagets prestigefyldt.
”Jeg sidder også med brobygning, og her hører man tit en historie om, at hvis man ikke kan blive andet, så kan man blive frisør. Den fordom skal vi af med, og i den optik er det også godt at brande sig ind i filmmiljøet.”
Filmbranchen mangler arbejdskraft
Hos FilmFyn glæder direktør Klaus Hansen sig over Syddansk Erhvervsskoles fokus på filmbranchen. For branchen døjer med rekrutteringsproblemer til de mange fagspecifikke fag, der er på enhver spillefilm – som for eksempel stylister.
”Filmbranchen har svært ved at rekruttere arbejdskraft til de mange filmhåndværkere, branchen har brug for. Så det glæder mig, at Syddansk Erhvervsskole kaster sig over filmbranchen,” siger Klaus Hansen og fortsætter:
”Vi har de sidste to år argumenteret for, at både på Fyn, men også den nationale filmbranche, har ekstraordinært behov for mere arbejdskraft, og den udfordring forsøger Syddansk Erhvervsskole nu at afhjælpe.”
Se tv-indslag fra optagelserne på KYSSET
TV2 Fyn var med, da de ca.10 frisørelever fra Syddansk Erhvervsskole i midten af oktober var med på optagelserne til Bille August’s kommende periodefilm fra 1. Verdenskrig KYSSET. Det var en optagedag på Ravnholt Gods, hvor en gruppe fynske statister skulle klargøres med hår og make-up til en stor middagsselskabs-scene i filmen.
Klik på billedet herunder for at se indslaget fra TV2 Fyns nyhedsudsendelse
– og spol frem til 11:05 minutter: