Nyt Samarbejde Mellem FilmFyn Og Brechts Hus, Årets Nomineringer Til Bodilprisen Og Digitale Kurser På Lærerværelset Under EDIT24

Fotokreditering: Brechts Hus

FilmFyn og foreningen Brechts Hus har indgået et samarbejde, som giver FilmFyn mulighed for i 4 uger om året at give manuskriptforfattere et skriveophold i Brechts Hus i Svendborg. Opholdet for 2022 er blevet givet til de første forfattere og den første flyttede ind i fredags.

I år får hele 3 forfattere glæde af det nye samarbejde. Først kommer manuskriptforfatteren Pia Konstantin Berg, der er ved at udvikle tv-serien 40 LOVE, som er en dramakomedie produceret af Drive Studios til TV 2. Herefter vil manuskriptforfatterne Tomas Lagerman Lundme og Søren Green tage ophold i huset. De er ved at udvikle spillefilmen GLASSKÅR for Asta Film i samarbejde med Scandinavian Distribution. Begge projekter er udviklingsstøttet af FilmFyn.

Klaus Hansen, direktør for FilmFyn, udtaler: “Når ideen til en ny film eller tv-serie er på plads, så skal den omsættes til ord. Det er en stærk proces fra det første anslag til endeligt manuskript, hvor forfatteren i perioder har brug for at kunne sætte fuld fokus på skrivefasen. Jeg er rigtig glad for, at FilmFyn nu får mulighed for at give udvalgte manuskriptforfattere et skriveophold i Brechts Hus. Historiens vingesus hviler over det smukke hus, der med sin idylliske beliggenhed ned til Svendborgsund, er en fantastisk ramme for kreativ udvikling.”

Det nye samarbejde muliggør, at manuskriptforfattere kan gives et ophold af op mod 4 ugers varighed i kunstnerboligen i Svendborg. Skriveopholdet kan hjælpe manuskriptforfatterne med at skabe ro til udvikling af projekterne og få dem gjort færdige.

Brechts Hus er opkaldt efter den berømte tyske dramatiker Bertolt Brecht. Han boede i årene 1933 til 39 i eksil i det idylliske hus i Skovsbostrand ved Svendborg. I den tid skabte han klassikere som ”Fru Carrars geværer”, ”Mutter Courage og hendes børn” samt digtsamlingen ”Svendborgdigte”. Brecht flygtede videre i 1939, da 2. Verdenskrig brød ud, og det blev for usikkert for ham at opholde sig i Danmark. Flugten gik gennem Sverige, Finland og det daværende Sovjetunionen til USA, hvor han slog sig ned i Los Angeles. Brecht vendte tilbage til Tyskland efter krigen.

Huset udlejes i dag af foreningen Brechts Hus som bolig til personer, der for en periode har brug for ro til kunstnerisk eller videnskabeligt arbejde. Denne form for aktivitet startede i 1995, og siden har kunstnere og videnskabsfolk fra hele verden boet og arbejdet i huset, som i øjeblikket er booket til langt ind i 2023. Huset har gennem årene været et aktiv i forhold til det lokale kulturliv ved at støtte et utal af arrangementer og initiativer i Svendborg. Det er bl.a. denne side af virksomheden, der udbygges ved samarbejdet med FilmFyn. 

Søren Hvarregaard, formand for Foreningen Brechts Hus, siger om dette: “Vi mener, at det er vigtigt, at Brechthuset bakker op om konkrete kulturinitiativer, som synliggør huset og bidrager til at gøre vores by til et spændende og attraktivt sted at bo. I min tid i bestyrelsen har vi for eksempel støttet tegneseriefestivalen, Svendborg Graphic, og vi har indledt et fast samarbejde med BaggårdTeateret. Dette har ført til, at manuskriptforfattere og instruktører under ophold i huset har skabt produktioner, som har beriget både Svendborg og Danmark. Jeg ser samarbejdet med FilmFyn som en forlængelse af disse faste samarbejder”.  

Tildelingen af skriveophold i Brechts hus, vil fremtidigt blive offentliggjort af FilmFyn under SVEND Filmdage, der afholdes i uge 35 hvert år. 

For yderligere informationer
Klaus Hansen, mobil 20810959
Søren Hvarregaard, mobil 21421577

FAKTA:

FilmFyn tildeler en gang om året et skriveophold på op til 4 uger i Brechts Hus

Opholdet vil finde sted hvert år i maj måned.

Skriveopholdet tildeles manuskriptforfattere med et konkret projekt, enten spillefilm, dokumentarfilm eller tv-serie

De udvalgte forfattere vælges fortrinsvis blandt projekter, der er støttet af FilmFyn



To FilmFyn-støttede film blandt Bodil-nomineringerne 2022

Nomineringerne til årets Bodilpris er blevet offentliggjort, med to FilmFyn-støttede film i blandt, nemlig VENUSEFFEKTEN og PAGTEN. 

VENUSEFFEKTEN er optaget i Nyborg og Svendborg kommune og er topscorer med hele 6 nomineringer. PAGTEN som hovedsageligt er indspillet på Fyn, hvor Flintholm Gods gør det ud for Rungstedlund, er nomineret i 3 kategorier, herunder både årets kvindelige hovedrolle og mandlige hovedrolle. 

Årets nominerede FilmFyn-støttede produktioner:

Venuseffekten 
MOTOR, Producere: Rikke Sasja Lassen & Lise Orheim Stender, Instr.: Anna Emma Haudal, Manuskript: Anna Emma Haudal

Bedste film (fiktion)
Bedste kvindelige hovedrolle / Johanne Milland
Bedste kvindelige birolle / Sofie Gråbøl
Bedste mandlige birolle / Lars Mikkelsen
Biografklub Danmark Talentprisen / Anne Sofie Wanstrup
Biografklub Danmark Talentprisen / Johanne Milland 

Pagten 
SF Studios & MOTOR, Producere: Jesper Morthorst & Karin Trolle, Instr.: Bille August, Manuskript: Christian Torpe

Bedste kvindelige hovedrolle / Birthe Neumann
Bedste mandlige hovedrolle / Simon Bennebjerg
Bedste kvindelige birolle / Asta August


Bodilprisen, som er Danmarks ældste filmpris, bliver uddelt lørdag den 19. marts 2022. Her byder Danske Filmkritikere velkommen til en festlig aften, hvor filmårets største præstationer skal hyldes og hædres.

Se alle årets Bodil nomineringer her



Filmworkshop på de fynske lærerværelser under EDIT24

Fotokreditering: Martin Vath

Når mobilfilmkonkurrencen for fynske skoleelever, EDIT24, løber af stablen i 2022, bliver det med en håndfuld nye tiltag samt temaer der indbyder til eftertænksomhed hos de deltagende elever. 

Som følge af den seneste tids smitteudvikling samt myndighedernes restriktioner, bliver de filmworkshops EDIT24 udbyder til fynske skolelærere, i disse dage afviklet som webinarer. Ved at afvikle dem digitalt, sikres det, at lærerne som er tilmeldt, fortsat får en grundig introduktion til projektet. Underviserne på de digitale filmworkshops vil give lærerne “hands-on” erfaring med filmproduktion, før lærerne skal undervise eleverne i at skabe en god kortfilm. De over 150 deltagende skolelærere kan vælge mellem at blive undervist i animations- og realfilm. Underviserne er den fynske dokumentarinstruktør René Odgaard, leder af Klar til Film i Faaborg: Mikael Woelke, animator og kunstner Nana Torp og lyddesigner Ingeborg Okkels.

Årets temaer
Når de over 3.500 tilmeldte fynske elever i marts måned skal i gang med at skabe deres egne film, kan de alt efter hvilket klassetrin de går på, vælge imellem en række forskellige temaer, som baggrund for filmen.

Et af temaerne er ’Naturlig(vis)’, og her kunne det tænkes at eleverne bliver draget ud af deres klasseværelser, og ud i det fynske landskab og udforsker samspillet mellem kultur, natur og måske endda identitet. Eleverne kan også producere film under temaet ’SoMe/SoYou’, som i dag er mere relevant end nogensinde før. I en tid med et stadig stigende udbud af socialt medier, som børn og unge skal begå sig i, er det vigtigt, at eleverne lærer at forholde sig kritisk og analyserende overfor det indhold de møder på platformene – og de konsekvenser som det har for deres hverdag.

Læs mere om EDIT24 her