Den 1. august 2024 trådte en aftale om ‘Bedre arbejdsdeling mellem Filminstituttet og de regionale fonde’ i kraft mellem Det Danske Filminstitut og de regionale filmfonde.
Aftalen, der er en følge af ‘Filmaftale 2024-27. En stærk filmnation’, fastsætter:
“… at film der ikke har en regional dimension i højere grad kan modtage den samlede støtte fra Det Danske Filminstitut, mens film med klare regionale dimensioner i højere grad kan modtage en større del af den samlede støtte fra filmfondene. Der vil fortsat kunne opnås statslige støttemidler fra både Det Danske Filminstitut og de regionale filmfonde.”
For produktioner, der ønsker at søge produktionsstøtte til spillefilm og dokumentarfilm fra både Filminstituttet og en regional filmfond, skal producenten nu først have afklaret, om den regionale filmfond giver tilsagn eller afslag på produktionsstøtte, før der kan søges produktionsstøtte fra Filminstituttet.
Denne arbejdsdeling bidrager til, at de to regionale filmfonde i højere grad kan støtte film med en stærk forankring i området, og at film uden regional støtte har mulighed for at ansøge om støtte fra Filminstituttet under hensyntagen til, at filmen ikke har opnået regional støtte fra fondene.
Hensigten med arbejdsdelingen mellem Filminstituttet og fondene er, at historiske og stedspecifikke film kan optages på lokaliteter, hvor handlingen udspiller sig.
Der er mange forhold og hensyn, der gør sig gældende, når en film skal produceres. Derfor er det i alle tilfælde producenten i samarbejde med instruktøren og andre fra det kreative hold, der afgør, hvor det er mest hensigtsmæssigt at producere filmen.
Filminstituttet, Den Vestdanske Filmpulje og FilmFyn kan som hidtil hver især og uafhængigt af hinanden træffe afgørelse om, hvilke projekter, der skal tildeles støtte, og hvad der skal danne grundlag for udmålingen af støttebeløbets størrelse.