FilmFyn fejrer 20-års jubilæum med et imponerende bagkatalog  – og bringer Anders Thomas Jensen tilbage til Fyn for 5. gang

Siden sin grundlæggelse i 2003 har FilmFyn spillet en afgørende rolle i udviklingen af dansk filmindustri og har været en uvurderlig støtte for talentfulde filmskabere og produktioner, regionalt som nationalt. Jubilæet markerer ikke blot en betydelig milepæl for FilmFyn, men også en fejring af filmens magi og dens evne til at berøre vores liv og kultur.

FilmFyn direktør Klaus Hansen udtaler: “Det er med stor glæde og stolthed, at vi fejrer FilmFyns 20-års jubilæum. Gennem årene har vi haft privilegiet at støtte en bred vifte af filmprojekter og talentfulde filmskabere, der hver især både har sat deres præg på den danske filmbranche og samtidig skabt vækst og kulturel stolthed på Fyn. Vi er dedikerede til at fortsætte med at fremme og udvikle Fyn som central filmaktør og vil gerne takke alle vores samarbejdspartnere, ejere samt de filmfolk, der har bidraget til FilmFyns succes gennem årene.”

Nyt stærkt tilskud til et i forvejen bemærkelsesværdigt bagkatalog

Foto af Anders Overgaard

I anledningen af jubilæet er det passende at se tilbage på FilmFyns første produktion, der satte standarden for de kommende årtier af filmfondens virke. Anders Thomas Jensens kritikerroste komedie, “De grønne slagtere” fra 2003, var en af FilmFyns første store succeser og markerede begyndelsen på en række bemærkelsesværdige film fra regionen. Filmen, der kombinerede sort humor og dyb menneskelig indsigt, blev en publikumsfavorit både nationalt og internationalt og cementerede FilmFyns rolle som en ny førende kraft i dansk filmproduktion.

Samtidig kan vi nu officielt bekræfte, at Anders Thomas Jensen returnerer til Fyn med sin nye film ”Tilbage til Virkeligheden” (arbejdstitel), som forventes at gå i optagelse på Fyn i 2024. Anders Thomas Jensen, der er kendt for sin skarpe humor og karakterdrevne fortællinger, har udover ”De Grønne Slagtere” (2003) stået bag flere succesfulde FilmFyn-støttede film, herunder ”Adams Æbler” (2005), ”Mænd & Høns” (2015) og ”Retfærdighedens Ryttere” (2020). Hans unikke evne til at kombinere komedie og dybfølte temaer har gjort ham til en af de mest respekterede og elskede filmskabere i Danmark og internationalt.

”Tilbage til Virkeligheden” handler om Bankrøveren Anker der lige kommet ud af fængsel og er på vej ud for at hente pengene fra kuppet. Det er kun Ankers bror, Manfred, som ved, hvor pengene er begravet. Desværre er Manfred stærkt traumatiseret og som følge heraf, er han flygtet ind i et alterego. Han ved ikke længere noget om nogen penge. I håb om at få hul på Manfreds hukommelse, rejser brødrerene tilbage til deres barndomshjem og begynder at grave.

“Vi er begejstrede for igen at samarbejde med Zentropa og Anders Thomas Jensen om hans nye film, ‘Tilbage til virkeligheden,'” udtaler Klaus Hansen, direktør for FilmFyn. “Anders har en ekstraordinær evne til at skabe unikke historier, der berører publikum på flere niveauer. Vi er sikre på, at denne film vil blive endnu et mesterværk fra hans hånd og et værdigt tilskud til vores stolte bagkatalog.”
FilmFyn ser frem til endnu et godt samarbejde med Zentropa og Anders Thomas Jensen, ligesom det der var startskuddet til det hele for 20 år siden, i hjertet af Danmark: Fyn.

20 år med fynsk filmskabelse 🥳

Gennem årene har FilmFyn støttet et imponerende bagkatalog af film, der omfatter både prisbelønnede mesterværker og kommercielle succeser. Nogle af de bemærkelsesværdige produktioner omfatter:

  • ”Solkongen” (2005) – instrueret af Tomas Villum Jensen
  • ”Drømmen” (2006) – instrueret af Niels Ardens Oplev
  • ”Hævnen” (2010) – instrueret af Susanne Bier
  • ”Antboy” (2013) – instrueret af Ask Hasselbalch
  • ”Den tid på året” (2018) – instrueret af Paprika Steen
  • ”De forbandede år” (2020) – instrueret af Anders Refn
  • ”Pagten” (2021) – instrueret af Bille August

Gennem de sidste to årtier har FilmFyn etableret sig som en vigtig aktør i dansk ved at være dedikeret til at understøtte dansk filmkunst og være med til at skabe filmoplevelser af høj kvalitet. Gennem ekspertise og finansiel støtte spiller FilmFyn en afgørende rolle i skabelsen af en sund og blomstrende filmindustri i vores region. FilmFyn ser frem til at fortsætte sin vigtige rolle i fremtiden og til at støtte nye generationer af filmskabere og deres visioner. Jubilæet er ikke kun en tid til at fejre fortiden, men også en tid til at se fremad og fortsætte med at forme fremtidens filmhistorie.

For yderligere kontakt

Klaus Hansen, adm. direktør // klaus@filmfyn.dk // 2081 0959